Хората приемат природата за даденост, която няма как да загубят.

...
 Хората приемат природата за даденост, която няма как да загубят.
Коментари Харесай

Най-красивите места на планетата, които са заплашени от изчезване

 Хората одобряват природата за даденост, която няма по какъв начин да изгубят. Но тя непрекъснато се трансформира. Климатичните промени са динамични и са опасност за бъдещото развиване на човечеството, защото са основна причина за повишаване честотата на бедствията и естествените катаклизми.

 Мъртво море е едно от най-удивителните места на Земята. Нивото на водите му е на 427 метра под равнището на международния океан и всяка година понижава с към 1 метър. През последното столетие естествените запаси на Мъртво море се създават с възходяща активност. Промишленият рандеман на минерали и потреблението на 80% от водите на вливащите се в Мъртво море притоци са довели до внезапно намаляване на равнищата на подпочвените води.

Името му идва от суахили и се превежда като „ блестящата планина “. Това не е инцидентно – върховете на Килиманджаро блестят извънредно за Африка с помощта на снежната си шапка. За страдание в последния век блестящата снежна шапка на Килиманджаро се топи и става все по-малка. Това се дължи на световното стопляне, само че има и хора, които считат, че повода може да е в изненадващо пробуждане на някой от заспалите вулкани, образували планината.

 Гранд Каньон бе посочен, като едно от най-застрашени историческите места в Съединени американски щати през предходната година. Той спечелил място в класацията поради покачвания рандеман на уран и непрекъснато строящите се курорти в региона. Всички тези процеси може да доведат до заличаване на забележителна част от Гранд каньон и главният му източник на вода, река Колорадо.

Около 75% от типовете животни на Мадагаскар са ендемични, което значи, че не живеят на никое място другаде по света. За страдание, заради разрушаването на местообитанията и лова, неповторимите животни на Мадагаскар през днешния ден са застрашени от изгубване.

Мадагаскар е дом и на повече от 12 000 неповторими растения. Едно от най-известните е дървото баобаб. В ход са интернационалните стратегии за запазване фауната на Мадагаскар, само че изсичането на неповторимите тропични гори продължава да бъде сериозна опасност.

Индия счита да ограничи броя на посетителите, които ежедневно идват да видят Тадж Махал в град Агра. Решението на управляващите в опит да се запази емблематичния пантеон от XVII век, който е най-голямата туристическа атракция в страната.

Според специалисти, големите тълпи форсират амортизирането на бялата мраморна гробница, която към този момент би трябвало да бъде постоянно почиствана, с цел да не пожълтява от мръсния въздух, по този начин може да бъдат наранени основите й.

Алпите са планинска верига в Европа, разпростираща се от Австрия до Франция на запад. Самото й име приказва на посетителите й за прелестните - постоянно покрити със сняг планински вериги, проливни планински дъждове и зрелищни ледници, издигащи до небето ледени диаманти.

Изменението на климата е повода Алпите да губят по 3% от своите ледници всяка година. Според учени, в случай че темповете се запазят те може да изчезнат напълно до 2050 година

Екстремните съмнения в равнището на водата във Венеция са всекидневно събитие. Но в последните 9 години се следи рекордно ниски равнища на водата.

Пнякога в каналите на Венеция има единствено тиня, а туристите преглеждат оголените фасади на къщите, които всекидневно са скрити от вода. Гондолите лежат покрити на дъното.

Големият бариерен риф е най-голямата в света система от коралови рифове и острови, формирана от над 2 900 обособени рифа и 900 острова, ситуирани в Коралово море. Той може да се види с просто око от Космоса и е най-голямата обособена конструкция на Земята, основана от живи организми.

Големият бариерен риф е претърпял големи промени, поради непрекъснатото повишаване на температурата в океана и увеличеното киселинно замърсяване.

Малдивите са островна страна в Индийкия океан, състояща се от 26 атола, сплотяващи 1192 коралови острова. Малдивите са най-ниската страна в света – най-високата точка от територията им доближава 3 м. Там няма нито една река или езеро.

Слънчевите Малдиви в Индийския океан постепенно потъват, поради изменението на климата. Някои учени предвиждат, че до 100 години те ще станат необитаеми, тъй като ще са под вода.

Великата китайска стена е система от отбранителни уреди в Северен Китай. Tя е дълга 6900 км. Издигната е през III век прочие Хр. върху основата на хунски окопен вал за отбрана на северозападните граници на империята, неведнъж достроявана. Тя прекосява страната от границата с Корея, до пустинята Гоби и се оприличава постоянно на дълъг змей.

Ерозията и кражбата на тухли са довели до повреждането или унищожаването на съвсем две трети оборудването.

Египетските пирамиди са архитектурни структури, построени в Древен Египет. Открити са 138 египетски пирамиди към 2008 година Повечето от тях са издигнати като гробници на фараоните и техните съпруги по време на Старото царство и Средното царство.

Издигащите се подземни води и замърсяването заплашват да унищожат пирамидите в Египет.

Инфо: www.24chasa.bg

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР